Hur går en tävling till?

En hundkapplöpning genomförs aldrig om det inte är 6 hundar på plan. Det får inte vara fler än 6 stycken som tävlar åt gången men det får inte heller vara färre. Det är främst whippets och Greyhounds som tävlar i hundkapplöpningar men det kan även förekomma andra raser. Greyhound är den ras som är i särklass mest populär när det kommer till de tävlande hundarna. Totalt så finns det fyra olika distanser i hundkapplöpning. De flesta banor som man tävlar på är som minst 280 meter lång men gärna längre. De distanser som man använder sig av i hundkapplöpning är 100 meter – sprint, 320 meter – kort, 480- 550 meter, medel och 780 meter som är långdistans.

greyhound-644732_960_720Det är vanligt att banans underlag består av väldigt hårt packad sand, detta är skonsamt för hundarnas tassar och leder och gör att nedslagen inte blir så hårda. Det minimerar chansen för att hunden ska skada sig och det är med hänsyn till hundarna som man har skapat dessa typer av banor. Hundarna tappar inte heller farten då sanden är tillräckligt hårt packad för att hundarna inte ska sjunka ned i underlaget. När man startar loppen så är hundarna i boxar eller burar som öppnas. De ska snabbt ta sig ut ur buren och följa efter den elektriska haren som transporteras längs banan. Tanken med den elektriska haren är att denna ska locka hunden att springa och ofta fungerar det väldigt bra. Den elektriska haren ska likna en riktig hare.

När det är större tävlingar så kan man ofta betta på dem direkt på plats eller på olika spelsidor som finns online. Det är vanligt att man bettar på den som kommer först, ettan och tvåan eller ettan, tvåan och trean. Man kan göra detta i ordning och utan inbördesordning. Det går att köpa färdiga bettingkort om man inte har någon koll på hur hundarna ligger till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *